Accesorii masculine: Cravată vs. Papion

Până nu demult rolurile acestor accesorii masculine erau foarte clar stabilite. Cravata era accesoriul statement al oamenilor de afaceri și al profesiilor ”serioase”, dar și ceea ce trebuia purtat la evenimentele elegante, cum ar fi o nuntă. Papionul era privit ca o piesă ”sofisticată” ce era rezervată mirilor și profesorilor trecuți de a doua tinerețe. Între timp, lucrurile s-au schimbat. Papionul a devenit super trendy, fiind realizat din cele mai diverse materiale, inclusiv lemn, in timp ce cravata a căzut ușor într-un con de umbră.

În aceste condiții, cum îți dai seama când ar trebui să porți cravată și când papion? Citește în continuare pentru că avem noi răspunsul pentru tine.

Cravata cea de toate zilele și nu numai

Mulți bărbați aleg să poarte cravată deoarece pare mai puțin formală. Aceasta îți oferă un aer oficial, dar este mult mai des întâlnită în cadrul întânirilor de afaceri decât la petreceri. De ce? Explicația este foarte simplă: atunci când porți cravată la o petrecere unde se servește mâncare trebuie să ai de fiecare dată grijă să nu ajungă în farfurie. Nimeni nu vrea supă pe cravată. În schimb, oamenii nu prea mănâncă la birou sau în cazul întâlnirilor oficiale, deci cravata nu se mai află în pericol de nici un fel.

Totuși, când este ok să porți cravată?

Oricând vrei tu ar fi cel mai simplu răspuns, dar și cel mai vag. Dacă este să fim preciși, iată momentele perfecte:

  • în orice împrejurime ce ține de business deoarece îți oferă un aer mult mai oficial
  • la evenimente nu foarte formale, atunci când vrei să umpli V-ul sacoului și, prin urmare, să acoperi cămașa
  • când ești pe fugă și nu vrei să te gândești prea mult la ținuta ta, dar știi că trebuie să fie formală

Ce fel de costum se pretează cravatelor?

Dacă alegi o cravată simplă, într-o singură culoare, dintr-un material de calitate, o poți purta cu orice fel de costum. În cazul costumelor cu print este recomandat să porți cravată deoarece acestea sunt deja suficient de aglomerate vizual cât să nu mai fie nevoie să adaugi și tu cireașa de pe tort, adică papionul. Totuși, nu pune niciodată o cravată colorată peste o cămașă neagră pentru că nu va arăta bine.

Papionul, un accesoriu cool

Trecând la papion, acest accesoriu a devenit un fashion statement foarte utilizat de barbații ce preferă o ținută smart casual. Adevărul este că papionul este genul de accesoriu ce nu poate fi trecut cu vederea, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulți bărbați îl evită.

accesorii masculine

Totuși, când este obligatoriu să porți papion?

Cel mai simplu răspuns este niciodată. Nimeni nu te poate obliga să apelezi la un accesoriu în care nu te regăsești. Totuși, la evenimentele de gală, super formale sau în ziua nunții, papionul este alegerea pe care ar trebui să o faci. Această piesă este mult mai elegantă decât o cravată, drept urmare îți conferă un aer mult mai stilat. În plus, este perfect pentru cămășile cu detalii rafinate, cum ar fi nasturi deosebiți sau un guler îngust deoarece nu acoperă pieptul, lăsând toate aceste detalii la vedere.

Papionul este recomandat și pentru costumele din catifea sau brocart, materiale luxuriante ce atrag privirea și sunt mult mai potrivite pentru ocaziile formale.

Papionul în ținute smart casual

Dacă îți place să impresionezi atunci când ieși în oraș poți transforma papionul în accesoriul tău semnătură. Noile trenduri în modă au dus la apariția papioanelor realizate din diverse materiale ce pot fi foarte ușor integrate în orice fel de ținută, mai ales dacă îți place să porți un blazer peste cămașă. Nu uita totuși să iei în considerare dimensiunea papionului în raport cu dimensiunea feței. Un papion prea mic sau prea mare va crea un aer de ridicol în jurul întregii ținute.

În ceea ce privește materialele pe care le menționam anterior, iată un ghid simplu de utilizare a papioanelor:

  • papionul din satin poate fi utilizat cu succes în cadrul evenimentelor super formale sau de gală
  • papionul din bumbac sau in este perfect pentru ținutele smart casual, doar nu uita ochelarii de soare
  • papionul din catifea sau lână este potrivit pentru sezonul rece deoarece aceste materiale par mai bogate și completează astfel costumele groase pe care le porți în această perioadă.
  • papionul de lemn este o variantă cool și ultra modernă, perfectă pentru bărbații ce nu se tem să iasă în evidență

Eu cu cine votez?

Ce alegi între cravată și papion este strict o problemă personală. Deși există momente în care o piesă sau cealaltă ar fi mai potrivită sau recomandată din punct de vedere stilistic, nimeni nu te poate obliga să porți ceva ce nu îți place. Totuși, sfatul nostru este să acorzi o șansă ambelor accesorii pentru a vedea cu care te simți mai bine. Poate vei oscila între amândouă, evenimentul fiind factorul final de decizie. Poate vei rămâne fidel doar unuia dintre ele, încercând să îl integrezi în cât mai multe ținute. Sau poate nu te va convinge nici unul și vei continua să le eviți.

Indiferent de decizie, ține minte că stilul este o reflexie a propriei personalități. Ceea ce porți trebuie să te reprezinte. Nu ești sigur ce să alegi? Hai în Kapa Center și îți dăm noi o mână de ajutor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.