costumul perfect

Cum să îți alegi costumul perfect în funcție de forma corpului

Costumul are un loc special în garderoba oricărui bărbat. Indiferent că îți place stilul casual sau preferi o ținută mai elegantă în viața de zi cu zi, există momente când costumul este obligatoriu. Iar în acele momente trebuie să fii sigur că ai ales costumul perfect.

Contrar părerii generale, nu este simplu să faci această alegere. Sunt elemente vitale de care trebuie să ții cont, cum ar fi lungimea mânecilor, lungimea sacoului, lungimea pantalonilor. De asemenea, există detalii care fac diferența: cravată sau papion? vestă sau brâu? șosete albe sau negre? ce fel de pantofi alegi?

La toate aceste întrebări am oferit răspuns în vlogul nr. 2, cu ajutorul modelului Sebastian Boangiu. Însă atunci nu am luat în considerare un factor definitoriu cu care orice bărbat se confruntă atunci când își alege costumul: forma corpului. Pentru că un bărbat slăbuț nu va arăta la fel ca un bărbat cu greutate, chiar dacă poartă același tip de costum. La fel, un bărbat scund nu poate face aceleași alegeri ca și un bărbat înalt.

Iată ce trebuie să știi atunci când îți alegi costumul perfect:

Tipul scund

Atunci când mama natură nu a fost atât de darnică la capitolul înălțime, nu trebuie să te superi pe ea. Există o serie de trucuri care te vor ajuta să pari mai înalt și tot ce trebuie să faci este să le pui în aplicare.

 1. Poartă pantalonii puțin mai sus pe șolduri și fii atent ca aceștia să nu coboare prea mult peste pantof. Nu vrei să pari un copil îmbrăcat în haine de adult.
 2. Alege un sacou cu un design modern, care nu acoperă în totalitate fundul, dar ai grijă să aibă doar 2 butoni deoarece V-ul mai adânc va crea impresia unui trunchi mai lung
 3. Când vine vorba de materiale, alege dungile verticale sau orice tip de model pepit. Acestea vor împiedica ochiul să se concentreze pe un singur punct.
 4. Evită să porți curea sau brâu pentru că efectul va fi de secționare a corpului. Tu nu vei fi Houdini, ci asistenta lui și nu îți dorești asta.
 5. Întotdeauna ai grijă ca mâneca de la cămașă să depășească linia mânecii sacoului cu două degete. Așa mâinile tale vor părea mai lungi.

Tipul înalt

Poate pare că un tip înalt nu are absolut nici o problemă atunci când vine vorba de alegera costumului, însă această presupunere este total greșită. Distanța dintre creștetul capului și vârful picioarelor trebuie acoperită astfel încât bărbatul să nu pară interminabil. Iar acest lucru nu este tocmai simplu la peste 1,80 m. Dar și în cazul acesta există o serie de soluții practice:

 1. Extremitățile costumului trebuie să se așeze perfect. Nu lăsa glezna la vedere și nici foarte mult din mâneca de la cămașă.
 2. Alege un sacou mai lung, care să acopere o parte mai mare a trunchiului.
 3. Nu lăsa niciodată să se vadă cămașa pe sub ultimul nasture al sacoului.
 4. Poartă accesorii în zona pieptului care să aglomereze vizual sacoul: batistă la buzunarul de la piept, un pin sau orice alt accesoriu te atrage.
 5. În loc să alegi un costum întreg, în aceeași culoare sau cu același imprimeu, combină piese de culori diferite. Astfel vei secționa vizual corpul. Și, în mod obligatoriu, poartă curea.

Tipul slăbuț

În cazul bărbaților slăbuți se aplică multe dintre sfaturile menționate în cazul bărbaților înalți. Însă există și câteva aspecte specifice pe care un bărbat slăbuț trebuie să le aibă în vedere:

 1. Alege materiale mai groase și cu imprimeuri aglomerate. Acestea te vor ajuta să ”crești” în greutate.
 2. Evită sacourile care pun prea mult în evidență corpul. Nu alege niciodată ceva cambrat sau slim fit.
 3. Este recomandat să porți sacouri cu două rânduri de nasturi deoarece acest tip împiedică privirea să focalizeze într-un singur punct.
 4. Păstrează proporțiile. Costumul nu trebuie să vină mulat pe tine, dar nici să pară că înoți în el.

Tipul bine

Din punct de vedere stilistic, bărbații bine sunt mai avantajați ca niciodată. Opțiunile sunt dintre cele mai diverse și, dacă decizi să renunți la comodul trening, vei descoperi că un costum bine realizat te poate ajuta să obțină o statură și o prestanță pe care poate nici nu știai că le ai. Cum alegi costumul perfect? Iată câteva sfaturi:

 1. Optează pentru culori închise, materiale în dungi sau cu printuri mici. Scopul este să dai impresia de subțiere și alungire.
 2. Este de preferat ca sacoul să aibă numai 2 nasturi, iar pantalonii să se așeze bine în talie.
 3. Un rever mai lat și mai înalt se potrivește cu forma corpului tău.
 4. Alegeți materiale mai subțiri, cum ar fi inul, de exemplu. Vizual, acestea reduc numărul kilogramelor.
 5. Pantalonii și sacoul trebuie să vină pe tine ca turnate. Ele trebuie să urmeze linia corpului fără a da impresia că urmează să explodeze pe tine.

Tipul atletic

Dacă îți place să faci sport înseamnă că ai constituția perfectă pentru a purta costum. Dar chiar și așa ai toate șansele să o dai de proverbialul gard. Pentru a face alegerea potrivită trebuie să știi următoarele:

 1. Păstrează proporțiile. Umerii tăi lați și talia îngustă nu trebuie să fie acoperite de un sacou ce pare să pocnească.
 2. Evită sacourile cu umeri supradimensionați. Deja ai umerii destul de mari. Nu vrei să te transformi în Popey Marinarul.
 3. Dacă pantalonii sunt prea strâmți, lumea ar putea crede că nu prea ți-ai antrenat picioarele. Așa că ar fi indicat să alegi pantaloni cu un design mai lejer, nu slim fit.
 4. Dacă nu poți realiza costumul la comandă, găsește locații în care poți cumpăra mărimi diferite la sacou și pantaloni, în funcție de nevoile tale.
 5. Când vine vorba de culori și imprimeuri, poți alege orice îți dorești. Limita este propria ta imaginație.

Acestea fiind spuse, nu uita: costumul trebuie să se potrivească pe tine, nu tu pe el. Orice piesă vestimentară achiziționezi poate fi modificată astfel încât să îți scoată în evidență calitățile și să ascundă micile defecte. Urmează aceste sfaturi practice, hai la Kapa Center să alegi din mii de costume și ai putea fi următorul James Bond.

Leave a Reply

Your email address will not be published.